BURUN AMELİYATINDA SİGARANIN ZARARI NEDİR?

BURUN AMELİYATINDA SİGARANIN ZARARI NEDİR?

Burun Ameliyatında Sigaranın Zararları Nedir?


Burun ameliyatında sigaranın zararları dediğimiz zaman akıllara tabi ki burun ameliyatı olmazsak sigaranın bir zararı olmaz mı? Sorusu canlanmasın. Sigara tüm ameliyatlar için büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Burun ameliyatından tutun dudak dolgusuna hatta cilt bakımı gibi cerrahi müdahale olmasa bile işlem yapılmamasını önermekteyiz. Sadece sigara ile sınıflandırmak doğru olmayacaktır. Tüm tütün ve tütün ürünleri dahildir. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte günümüzde popülerleşen elektronik sigara veya elektronik nargile kullanımı da oldukça fazladır. Bu elektronik aletlerin vermiş olduğu zararlar sigara ile eş değerdir.


Burun Ameliyatı için Sigara Neden Önerilmemektedir?
Sigara içmek yara iyileşmesini olumsuz yönde etkilemektedir.  Burun ameliyatından sonra yaraların iyileşme süreci çok önemlidir. İyileşme ne kadar güzel olur ise sonuç o kadar güzel olmaktadır. Kötü iyileşen bir yaranın iyi bir sonuç vermesini beklemek hiç doğru değildir. Tütün ve Tütün ürünlerinin içerisinde 2000 den fazla alerjik madde bulunmaktadır. Bu alerjik maddeler burunun hava yolunu tıkadığı için nefes alama problemleri de beraberinde hali hazır bir şekilde ameliyat olmak isteyen hastalarda zaten bulunmaktadır. Ameliyattan önce ve sonra sigara tüketimi devam eder ise ameliyattan belli bir süre sonra nefes alma problemleri burun ameliyatı olmasına rağmen hastalarda gözlemlenebilir. Sigara tüketen hastalar veya sigara dumanı içerisinde olan insanların cilt yapıları daha çabuk  yaşlanır ve burun ameliyatında genelde istenmeyen kalın deriye dönüşmektedir. Kalın derili hastalarda ise ince deriye göre iyileşme süreci daha uzundur. 

Sigarayı Bıraktıktan Ne Kadar Sonra Ameliyat Olunabilir?
Sigarayı bıraktıktan sonra burun ameliyatı olabilmeniz için hiç sigara kullanmadığınız 6 aylık bir süreç olması gerekmektedir. Çünkü sigaranın zararlı maddeleri vücuttan 6 ay sonra temizlenmeye başlar. Ameliyattan sonra sigara tüketimi de ameliyattan öncesi gibi tamamen hayatınızdan çıkarılmalıdır.


Tarihcesi;
İlk yıllarda tütün yaprağına daha sonra da ince kâğıda sarılarak içilmeye başlanmıştır. Bizet'nin operası Carmen 1830'lar İspanyasını anlatır ve oyunun kahramanı Carmen başlarda bir sigara fabrikası işçisidir. Fransa'da ilk sigara fabrikası Fransız devlet tekel şirketi tarafından 1845'te kurulmuştur.
İngilizler sigarayla ilk defa Kırım Savaşı'nda (1853-1856) Osmanlı askerlerinde görerek tanışmıştır. Osmanlı Devleti, devlet gelirlerini artırmak için sigarayı devlet tekeline alınca, sigara üretimiyle uğraşan Rum tüccarlar o zamanlar İngiliz himayesinde olan Mısır'a göç etmiş ve Mısır'da 1880-1915 yılları arasında dev bir sigara endüstrisi oluşmuştur.
Avrupa ve Amerika'da I. ve II. Dünya Savaşı yıllarında sigara askerlere genel ihtiyaç olarak dağıtılmış, 1965 yılına kadar sigara tüketimi yükseliş eğilimi göstermiş ama zararları hakkında bilinçlenme yayıldıkça tüketim azalmıştır. Gelişmekte olan ülkelerde ise hâlen sigara tüketimi yükseliş eğilimindedir.






Referanslar;
https://drsuleymantas.com/
https://en.suleymantas.com.tr/
https://www.tasklinik.com/
https://www.suleymantas.com.tr/
https://www.suleymantas.com.tr/burun-estetigi/
https://www.suleymantas.com.tr/dolgu/
https://www.suleymantas.com.tr/medikal-cilt-bakimi/
https://www.suleymantas.com.tr/kalin-derili-burun-estetigi/
https://www.suleymantas.com.tr/burun-ortusu/
https://tr.wikipedia.org/wiki/Sigara#Tarih%C3%A7e


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Thick skinned rhinoplasty

Closed Atraumatic Rhinoplasty