BURUN ESTETİĞİ HANGİ HASTALAR İÇİN UYGUN DEĞİLDİR?

BURUN ESTETİĞİ HANGİ HASTALAR İÇİN UYGUN DEĞİLDİR?

Her insanın burun estetiği olma isteği daha güzel görünmesidir. Teknoloji ve bilim ne kadar gelişmiş olsa da burun estetiği için uygun olmayan hastalar olabilmektedir. Bu yazımızda üç başlıktan konu ele alacağım. 


1. Sağlık Sorunları ve Burun Estetiği Ameliyatı

Genel sağlık sorunları olan, kanama ve pıhtılaşma bozuklukları olan hastalarda, bu sorunlar düzelmediğinden burun estetiği işlemi yapılmaz. Talep edilen işlem estetik bir işlem olduğu için ve insan hayatında elzem olmadığı için burun ameliyatı ve mevcut riskleri göz ardı edilerek ameliyatın mümkün kılınması mümkün değildir.  Burun çok kalın derili ve yağlı cildi olan, kıkırdakları zayıf hastalar alınacak sonuçların çok iyi olamayacağı konusunda önceden uyarılmalıdır.


2. Yaş Sınırı ve Burun Estetiği Ameliyatı

18 yaşını doldurmuş her hastaya rinoplasti yapılabilir. Çok ciddi görüntü ya da solunum problemleri söz konusu olduğunda kızlarda 16 yaşında bile ameliyat yapılabilir. Erkeklerde kemik gelişimi daha geç tamamlandığından 18 yaş beklenir. Her estetik ameliyat ta olduğu gibi hastaların belli bir duygusal olgunluğa kavuşmuş olmaları gerekir. Bu nedenle özel durumlar dışında 18 yaşından önce estetik ameliyat yapılmamasını öneririz. Burun ameliyatlarının en çok yapıldığı yaşlar 18-25 arasıdır. İleri yaşlarda cilt kalınlaşıp elastikiyetini yitirdiğinden beklenen sonuçlar çok iyi olmayacaktır. Özellikle ileri yaşlardaki hastalar, yakın zamanda geçirmiş bir duygusal travma varlığı konusunda iyi sorgulanmalıdır. Sevilen bir kişinin kaybı, boşanma gibi duygusal travma sonrası erken dönemde yapılacak estetik ameliyatlar, hastanın duygusal durumunu daha da kötüleştirebilir.  Bu Tür durumlarda önce psikiyatrik değerlendirmenin yapılması daha doğru olacaktır.





3. Beklentiler ve Burun Estetiği Ameliyatı

Gerçekçi beklentileri olmayan, burundaki şekil bozukluğunu abartan, bu şekil bozukluğu nedeni ile günlük yaşantısını sürdüremez hale gelen kişiler vücut dismorfik bozukluğu adı verilen bir psikiyatrik hastalık açısından değerlendirilmelidir. Bu yüzden vücut dismorfik bozukluğu olan hastalara burun estetiği yapılmamasını önermekteyiz. Burun estetiği her yüze tek bir burun yapılması adeta kopyala yapıştır anlayışı ile yapılmamalıdır. Burun yüze uyumlu olmalıdır. Milyonlarca farklı yüz, farklı burun anatomisi olmaktadır. 



Referaslar;


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Thick skinned rhinoplasty

Closed Atraumatic Rhinoplasty